Rumuni hlasujú v referende o odvolaní prezidenta

29.07.2012 Celý región

Bukurešť 29. júla (TASR) - V Rumunsku sa dnes koná referendum o odvolaní prezidenta Traiana Basesca. Hlasovanie je súčasťou politického boja, ktorý vyvolal pochybnosti ohľadne fungovania právnych princípov v novom členskom štáte Európskej únie - najchudobnejšej krajine európskej dvadsaťsedmičky.

Ako informujú svetové tlačové agentúry, o osude hlavy štátu rozhodne približne 18 miliónov oprávnených voličov. Hlasovacie miestnosti sa uzavrú o 22.00 h SELČ.

Referendum je vyvrcholením mocenského boja medzi Basescom a premiérom Victorom Pontom. Ak sa na ňom nezúčastní aspoň 50 percent oprávnených voličov, bude neplatné a Basescu zostane vo funkcii.

Prieskumy ukázali, že v prípade jeho platnosti by medzi obyvateľmi neobľúbený Basescu utrpel debakel.

Politická nestabilita v Rumunsku sa začala 7. mája, keď sa po páde dvoch vlád blízkych konzervatívnemu Basescovi stal premiérom ľavičiar Ponta. Nasledovala rýchla výmena predsedov oboch komôr parlamentu za osoby z radov vládnucej koalície.

Následne sa na pôde parlamentu začala procedúra odvolania 60-ročného Basesca, bývalého lodného kapitána. Podľa oponentov prekročil svoje právomoci tým, že zasahoval do práce vlády a justície. Proces mal iniciovať Ponta, ktorý chce získať ešte viac moci.

Mocenský boj v Rumunsku poškodil dôveryhodnosť krajiny v zahraničí.
 

Vyberte región